Emzirmek, hamilelik ve doğum sürecinden sonra anne ile bebek arasındaki en özel paylaşım olsa gerek. Aynı zamanda anne ile bebek arasındaki bağın kurulmasındaki en önemli unsurlardan biri. (Ancak merak etmeyin, olmazsa olmazı değil. Bu konuya başka bir yazımda değineceğim.)

Evlat edindiğimde beni en zorlayan duygulardan biri emzirememek idi. Anne sütü alamadığı için bağışıklık sisteminin yeteri kadar gelişmediği düşüncesi hiç istemediğim hale aşırı titiz ve korumacı davranmama neden oldu. (Neyse ki çabuk toparladım :-) 


Zaman zaman bazı kadınlardan doğum yapmadığı halde süt geldiğini duymuştum ancak bunun tamamen psikolojik olduğunu düşünüyordum ve dahası bende neden olmadı diye de kendi kendimi yiyordum. Acaba yeteri kadar sevgi ve istek duyamıyor muydum?

Şimdi komik geliyor tabi, yaşayanlar bilirler,  ilk günler öyle karışık ve yüklü duygular yaşıyorsunuz ki, her şey düşünülebiliyor.

Kızımız geldikten 1 ay sonra,  Polonya'da yaşayan bir arkadaşımdan öyle bir bilgi geldi ki, inanamadım. Kızım bize 2,5 aylıkken geldi ve şimdi 3,5 aylık. Benim için biraz geç kalmış olmakla birlikte denemeye değer diye düşündüm.

Şimdi sizinle paylaşacağım bilgi en çok yeni anne olmuş ya da anne olmasına az zaman kalmış olanlarınızın işen yarayacaktır.

Lütfen uygulamadan önce mutlaka bir doktor görüşü ve onayı alınız !!!!

Polonya'da süt bezlerini uyandırmak için 2 hafta boyunca Metoclopramidum (gunde 3 kere 10 mg) diye bir ilaç kullanılıyor. Yalnız ilk elde edilen süt mutlaka dökülmeli çünkü ilaç anne sütüne geçiyor. Sütün ne kadar sürede temizlendiği hakkında doktorunuz mutlaka bilgi verecektir. İlaç aslında Reflux ilacı ancak yan etkilerinden birisi de süt üretilmesini sağlayan Prolaktin hormonu salgılanmasına yol açması.

İlaç kullanılırken diğer taraftan önce günde iki kere 3er-4er dakika sut sağma makinesi ile memeleri tahrik etmek gerekiyor. Süt sağma seanslarının sayısını zaman geçtikçe sıklaştırmak ve uzatmak gerekiyor. En sonunda günde 8 - 10 kere 15-20 şer dakika süt sağmak gerekiyor.

Bu arada bebeğiniz çok küçük değilse (3 günlük, 1 haftalık gibi) ( ki bizim kızımız yuvada  2 ay boyunca biberonla beslenmişti) bebek sürekli biberonla beslendiği için emme işini beceremeyebiliyor ya da memeyi kabul etmeyebiliyor. Hatırlatmak için ten tene yöntemini uygulamak gerekiyor. Yani sabah akşam bebeğinizi karnınızın üzerine çıplak yatabilirsiniz.  Siz de çıplak olmalısınız. Bu esnada bebeğiniz  içgüdüsel olarak memenizi bulmaya çalışabilir. Emmek isterse izin vermek gerekiyor, henüz süt gelmemiş olsa bile...
Son derece sabır gerektiren bir süreç...

Sonuçta başarılı olduysanız yine de sütünüz hamilelik döneminden itibaren üretilmediği için besin değeri biraz düşük oluyormuş. Bu nedenle biberon ile mama takviyesi gerekiyor. Mutlaka doktorunuz ile iletişim halinde olun. Gerekli desteği doktorunuz verecektir.

Bu bilgi üzerine yaptığım araştırmada Türkiye'de sadece aşağıdaki linkte şu bilgiye ulaşabildim!

http://www.kadinsagligi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=82&limit=1&limitstart=8

Evlatlık edinen annelerde meme başı 1-3 saatte bir uyarılmalı ve günde 3 kez 25 mg klorpromazin denilen ilaç verilmelidir. Yöntemin oluşması için % 50 olasılık vardır ve 1-2 ay zorlamak gereklidir.

Yani sonuç alamazsanız bile üzülmeyin en azından denemeye değerdi... :-)

Sevgiler...

Not: Doktorunuz onay vermeden asla ilaç kullanmayınız. Niyetiniz ne kadar kutsal olsa da, unutmayın bebeğinizin her şeyden önce bir anneye ihtiyacı var. Sağlıklı kalmak sizin en öncelikli göreviniz olmalıdır.!

(Klorpromazin ciddi yan etkileri olan bir ilaç mutlaka doktorunuzdan onay alın!)

 

 

2 Yorumlar

  1. Merhaba millet! Ben nereden başlayacağımı bilemiyorum ama bu birevlatedindik.biz benim için yararlı olacağını umut yok . ve Yeni Yılınız Kutlu Olsun !

    YanıtlaSil
  2. emzirmek benimde çok istediğim bir şey.. yakın zamanda tanıdık bir aile evlatlık aldılar.. emzirmek için günde 3 sefer metpamid kullanmış ve bebeğe önce gelen sarı sütü diğer adı kolostrumu emzirtebilmiş..uğraşsam sütüm gelecekti ama ben sıkıldım dedi..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski